DIESEL EXHAUST FLUID/ADBLUE®

DIESEL EXHAUST FLUID/ADBLUE®

EURO 6, DIESEL MOTORI I SELEKTIVNA KATALITIČKA REDUKCIJA: ŠTO TREBATE ZNATI

ŠTO JE TO DIESEL EXHAUST FLUID (DEF) ?

DEF, poznat i kao AdBlue®, AUS 32 i ARLA 32, je neotrovna, bezbojna, bezmirisna i nezapaljiva tekućina. Smještena u svojem spremniku unutar vozila, DEF se ubrizgava u ispušni sustav sa svrhom čišćenja ispušnih plinova. Ona pretvara plinove dušikovog oksida (NOx) u bezopasnu vodenu paru i dušik.

RANGE ROVER

RANGE ROVER

KAKO PRONAĆI VAŠ ADBLUE SPREMNIK


Čep AdBlue spremnika nalazi se ispod poklopca motora s desne strane. Za više informacija molimo vas pogledajte vašu uputu o upotrebi.

UČESTALA PITANJA

OTVOREN
KAKO DA PROVJERIM RAZINU DEFA ?
KOLIKO ČESTO TREBAM NADOLIJEVATI DEF?
ŠTO SE DOGAĐA AKO SE DEF POTROŠI?
DA LI MOGU SAM NADOLITI DEF U SPREMNIK?
DA LI JE DEF OPASAN?
KAKO DA SKLADIŠTIM DEF?

ŠTO JE EURO 6?

Euro 6 je propisan Europskim zakonom koji obvezuje proizvodnju vozila koja imaju manje štetan utjecaj na okoliš, i to tako da se ograničava štetna ispušna emisija vozila. Zakonoska obveza postavlja ograničenja koja se odnose na količinu dušikovih oksida (NOx) i ugljikovodika koju cestovna vozila po prijeđenom kilometru smiju ispustiti.

Sukladno novim Euro 6 propisima benzinska i diesel vozila podliježu nizu različitih ograničenja. Za diesel vozila, dopuštena razina emisije za NOx je smanjena na 80mg/km (sa prethodnih 180mg/km), dok je dopuštena razina emisije ugljikovodika smanjena na 170mg/km (sa prethodnih 230mg/km). Za benzinske motore dopuštena razina emisije za NOx ostaje na 60mg/km, te pri tome i dopuštena razina emisije ugljikovodika ostaje na 100mg/km.

Along with other car manufacturers, Land Rover is legally obligated to comply with these new regulations by the following dates:

Kao i drugi proizvođači vozila, Land Rover se obvezao uskladiti s ovim novim zakonskim propisima, i to u navedenom periodu:

• Od 1.siječnja 2015. sva novopredstavljena vozila moraju ispunjavati Euro 6 normu. To uključuje svaki novi model na tržištu,
• Vozila koja su već prisutna na tržištu moraju se uskladiti s Euro 6 normama do 1.rujna 2015., uz iznimku;

Pojedinačna vozila koja su već u prodaji, a koja su otpremljena od proizvođača prije 1.lipnja 2015 mogu se nastaviti prodavati sve do 1. rujna 2016. Međutim, za takve slučajeve proizvođač mora podnijeti zahtjev za izuzeće.

Za dodatne informacije koje se odnose na DEF molimo Vas da se obratite svojem lokalnom Land Rover zastupniku ili pogledajte Priručnik za vlasnika vozila

* Kada razina DEFa postane niska, poruka obavijesti se prikazuje na zaslonu sustava. Nadopunite DEF spremnik što je prije moguće. Za nadolijevanje DEF spremnika možete kontaktirati i ovlaštenog trgovca/servisera. DEF se može nadolijevati korištenjem originalnih boca s posebnim nastavkom koji spriječava prolijevanje i koje se mogu nabaviti kod ovlaštenog zastupnika/servisera. Prosječna potrošnja DEFa iznosi 800km (500 milja)/1 litra. Međutim, potrošnja u velikoj mjeri ovisi o načinu vožnje, vremenskim i prometnim uvjetima.

AdBlue® je registrirani trademark tvrtke Verband der Automobilindustrie e. V. (VDA).